Vintersport gir mange skader
Vinteridrettssesongen står for døra, og er det én ting vi nordmenn er glade i, så er det nettopp vintersport. Vinteridrett ligger i folkesjela hos oss nordmenn. De fleste av oss har et aktivt forhold til den, enten det er skikjøring, snowboard, langrenn eller aking. Det store flertallet av oss bedriver nok vinteraktiviteter for kosens skyld, og synes konkurranseidrett er best på TV. Men vi har faktisk mange som driver med vintersport aktivt, Norges skiforbund har for eksempel nesten 180 000 medlemmer.
Selv om fotball fremdeles er idretten med flest idrettsskader, er det svært mange skader i vinteridrett også. Enkelte vinteridretter som for eksempel big jump, hopp, super-G og utfor er jo nesten som ekstremsporter å regne, alpine grener regnes ofte som de aller farligste av vintergrenene.
For en utøver i en konkurransesituasjon er det lett å prøve å fortrenge smertene som oppstår etter en skade, ettersom man ønsker å fortsette og satser på at skaden er liten, og at man kan «gå den av seg». Det er ikke alltid like lett å være fornuftig og kaste inn håndkleet, konkurranseinstinktet hos en utøver er sterkt. Ofte viser det seg at skaden er mer alvorlig enn man først trodde, og at den kunne vært begrenset dersom man hadde stoppet i tide. Det er derfor helt nødvendig å ha helsepersonell til stede under idrettsarrangementer, kvalifisert mannskap med gode kunnskaper om idrettsskader Slik kan en unngå langvarige fravær fra idretten for utøverne.
Ved for eksempel bløtdelsskader, er de aller første minuttene er meget viktige. Det er viktig at helsepersonell fort får oversikt over omfanget på skaden, og satt i gang behandling. Kyndig bistand påvirker prognosen, det vil si tiden det tar før utøveren igjen blir frisk. Jo større hevelsen er, desto lengre tid tar det før skaden heles igjen. Hurtig og riktig akuttbehandling gir en mye kortere rehabiliteringstid.
Enkelte ganger kan dessverre også liv gå tapt i vinteridrett. Under vinter-OL i Vancouver i 2010 mistet for eksempel en aker livet i en stygg ulykke. Heldigvis er ikke dødsfall noe som skjer ofte i konkurransesammenheng, men det skjer alvorlige ulykker med jevne mellomrom. Nakkeskader, brudd i ryggen, alvorlige hjernerystelser og andre skader av alvorlig karakter, skjer ved jevne mellomrom. Og uten kvalifisert helsepersonell til stede, kan det gå virkelig galt. Store idrettsarrangement har som regel rikelig med helsepersonell til stede, men det kan gå like galt på et mindre arrangement. Hastigheten og høyden er ofte nesten like stor der.
Det å hente inn kvalifisert bistand er en billig forsikring for å begrense skadeomfang dersom ulykken først er ute. Hurtig hjelp er nøkkelen til å forhindre varige mén hos utøverne, og i enkelte tilfeller livreddende. Vi i Medic Sør har lang erfaring fra små og store vintersportsarrangementer. Vi kan hjelpe deg med kartlegging, planlegging og gjennomføring av arrangementet ditt.
Kontakt oss gjerne for en prat om hvordan vi kan hjelpe deg best mulig!